bevezeto_230x350A restaurátorral való első találkozásra általában abban az esetben kerül sor, amikor a műtárgyak állapotával kapcsolatban valamiféle probléma merül fel.

Ez lehet egy váratlanul bekövetkező károsodás, például tűz- vagy vízkár esetében, lehet egy hosszabb folyamat (biológiai fertőzés, nem megfelelő tárolási körülmények) eredményének felfedezése, vagy csak egyszerűen egy rossz állapotú műtárggyal való találkozás.

Ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnik szakember – restaurátor felkeresése, aki képzettségének megfelelően alkalmas arra, hogy a tárgyat restaurálja, tehát lehetőség szerint egy a jelenlegit megelőző állapotba juttassa vissza, illetve egy állapotot bizonyos időre konzerváljon.

De vajon gondolunk-e arra, milyen okok és körülmények vezettek a műtárgy károsodásához, egyáltalán, milyen jellegű károsodással állunk szemben, és elkerülhettük-e volna (ha igen, hogyan!) ezt a károsodást, melynek eredménye a műtárgy életébe való újabb durva beavatkozás, a restaurálás!

Tapasztalatom szerint ritkán és általában túl későn merülnek fel ezek a kérdések, ezért szeretném ezen a helyen felhívni a figyelmet az alábbiakra.